Matiaksen oireista

Harva vanhempi toivoo lapsensa itkevän. Matiaksen kohdalla tätä toivoisi. Matias ei ole 2 kuukauden iän jälkeen itkenyt käytönnössä ollenkaan. On todella vaikea tietää mitä Matias tuntee, milloin on hyvä olo ja milloin paha. Matiakseen on vaikea saada katsekontaktia. Mieluummin poika katselee yläviistoon tai suoraan ylöspäin. Joskus Matiakseen saa katsekontaktin, mutta silloinkin hänen katse menee ikään kuin läpi. Matias on muutamana yönä huutanut suoraa huutoa ja mennyt ikään kuin jäykäksi ja vääntää itseään kippuraan. Huuto ei ole itkua ja se on todella oudon kuuloista näin pienelle lapselle. Leigh`n taudin oireita voivat ovat epilepsiatyyppiset kohtaukset. Ollaan vaimon kanssa mietitty, että nämä ”huutokohtaukset” saattavat jo olla niitä.

Välillä Matias ikään kuin katoaa johonkin. Lasittunut katse on suuntautunut ylös tai yläviistoon ja poika on ihan paikallaan ja häneen ei saa kontaktia. Tuntuu todella pelottavalta ja voimattomalta, kun ei tiedä mitä Matias tuntee eikä pysty oikein auttamaankaan. Matiakselle on vaikeaa pysyä suorassa sitterissä. Poika tahtoo vääntää itseään jommalle kummalle sivulle, jolloin asentoa pitää monesti korjata.

Joskus, kun olen Matiaksen kanssa linnoittautunut sohvalle telkkarin ääreen, huomaa selvästi että Matiaksen on hyvä olla. Otan Matiaksen syliin, vedämme viltin päälle ja katsomme telkkaria. Siinä, kun molemmat miehet saa hyvän asennon, niin Matias selvästi rentoutuu ja nukahtaa monesti syliin. Tosin siinä lämmössä torkahtaa joskus isäkin.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: