Särkyneiden sydänten tie

Mulla on ollut lapsivapaa viikko, niin on ollut taas aikaa miettiä kaikkea mahdollista elämän ja kuoleman väliltä. Matiaksen asioita kun miettii, niin ne ajatukset liittyy valitettavasti myös aika usein tuohon kuolemaan.

Arjen keskellä mietin Matiaksen päiviä ja elämänvaiheita. Kun terve lapsi on päiväkodissa, niin hän tutustuu muihin lapsiin, osa lapsista muuttaa, osa siirtyy toiseen päiväkotiin ja välillä tulee uusia lapsia.

Mites Matiaksella. Matiaksen pienestä päiväkotiryhmästä kaksi on lähtenyt ja he ovat nyt enkeleinä tuolla jossain. Vähän erilainen ja niin helvetin raadollinen elämä. Tavalla tai toisella Matiaksen elämässä on kokoajan kuolema läsnä. Ei sitä voi aina edes käsittää.

Tai kun Matias on Tays Pitkäniemen lasten kuntoutusyksikössä hoitojaksolla. Ei niitä Matiaksen kavereita siellä ole kovin helpolla elämällä siunattu. Heitä kaikkia kun katsoo, niin tulee niin jumalatton toivoton olo. Lohdullista on, että on meitä vanhempia ja hoitajia, jotka huolehtii heistä kaikista ihan sinne loppuun asti.

Jotkut on joskus sanonut, että ei näitä tekstejä pysty itkemättä lukemaan. Voin kertoa, että ei näitä tekstejä pysty itkemättä kirjoittamaan. Vaikka niin kivinen ja kuoppainen tie on annettu, niin laulun sanoin kyllä me kuitenkin yritetään kulkea sitä särkyneiden sydänten tien valoisampaa puolta.

Erityiskiitos sinne pohjoiseen Tanja T. kun muistutit mua näistä Suvi Teräsniskan biiseistä, joita en ollutkaan vähään aikaan kuunnellut

Iskä kyllä kantaa ❤

Paljonko nämä hartiat kantaa?

Omassa elämässä on tapahtunut viime aikoina muutoksia, jotka ovat myös vaikuttaneet omaan jaksamiseen. Olen miettinyt paljon asioita ja tajusin, että Matiaksen sairaus aiheuttaa melkoisen henkisen kuorman. Sitä kuormaa ei välttämättä huomaa ennen kuin siihen päälle tulee jotain muuta. Silloin huomaa aika äkkiä, että eipä nämä hartiat kannakaan kuin tietyn määrän henkistä kuormaa.

Mulla on sellainen luonne, että en jaksa jäädä paikalleni suremaan tai murehtimaan kovin pitkäksi aikaa. Ja vaikka sitä käy kuinka pohjalla vaan ja vaikka nuo hartiat painuisi kuinka alas, niin jotenkin sitä vaan aina jaksaa ponnistaa ylös. Eräs psykologi sanoi hyvin elämän muutoksista. Hän kehotti miettimään elämää ja listaamaan asioita mitkä elämässä on pysyviä, mitkä ei muutu ja mitkä asiat muuttuu. Hetken tätä mietittyäni tajusin, että jos joku yksittäinen asia elämässä muuttuu, niin eihän se koko elämää kaadakaan. Onneksi tässä maailmassa on ihmisiä, jotka auttaa ja jotka saa ajattelemaan. Pitää vaan olla avoin, antaa asioille ja ajatuksille mahdollisuus ja ennenkaikkea olla itselle rehellinen. Jos mä en ole kunnossa, niin en voi huolehtia lapsistakaan.

Sitten, kun mietin Matiaksen nykytilaa, niin sitä voisi kuvailla yhdellä sanalla, uupunut! Vielä jokin aika sitten oli niitä huonoja ja hyviä aikoja ja nykyään tuntuu, että poika on kokoajan uupunut. Sairaus tietysti etenee ja tässä mietinkin, että alkaako sairaus ottaa niskalenkkiä, kun tuntuu oleminen muuttuneen niin raskaaksi.

Matiaksella on kerran kuukaudessa kuntoutusjakso Tays Pitkäniemen lasten kuntoutusyksikössä. Kirjoitinkin taannoin tästä paikasta ja niistä mahtavista hoitajista. Vein viime viikonloppuna vanhempanikin tutustumaan paikkaan ja käytiin samalla katsomassa Matiasta. Maanantaina hain sitten pojan kotiin ja johan oli taas Matiasta pidetty hyvänä ja poika olikin hyvässä kunnossa! Kiitos taas kerran niille suuren sydämen omaaville maailman parhaille hoitajille ❤

Mutta niin kauan kuin me Matiaksen kanssa täällä taistellaan kukin oman elämänsä vaikeista asioista, niin kauan me eletään normaalisti. Meikäläisen elämän pienet vastoinkäymiset on tietysti onnettoman pieniä mitä tulee Matiaksen elämään. Elämä edessä, niin kauan kuin on ja tukka takana! Näillä me miehet mennään eteenpäin vaikka sitten minuutti tai tunti kerrallaan!

Ja niin kuin tuonne Matiaksen Facebook-sivuille kirjoitinkin tästä kuvasta, että on taas niin komiaa ettei tiedä miten päin olisi 😁