Isyydestä

Mun on pitänyt jo pitkään kirjoittaa tänne vanhemmuudesta ja erityisesti isyydestä. Olen kirjoittanut aina avoimesti ja suoraan sydämestä ja niin aion tehdä nytkin. Isyys on todella iso sana ja todella iso tehtävä!

Olen neljän lapsen ylpeä ja onnellinen isä. Elämä on kuitenkin kohdallani mennyt niin, että kaikki neljä lasta ovat luonani vuoroviikoin. Kaksi vanhempaa lastani ovat ensimmäisestä avioliitostani ja kaksi nuorempaa lasta toisesta avioliitostani.

Meidän arki on todella sujuvaa, mukavaa ja iloista. Meidän arkea värittää nauru ja huumori. Meidän arjessa on myös tosi paljon rutiineja, Jopa niin paljon, että nauramme niille itsekin. Isommat lapset hoitaa luonnollisesti ilta- ja aamutoimet itsenäisesti. Pienten kanssa mulla onkin jokapäiväiset rutiinit aamu- ja iltatoimien suhteen. Me mennään melkein aina samaan aikaan nukkumaan ja herätään aamulla aina samaan aikaan. Illalla viimeiseksi ennen kuin silmät menee kiinni, me nauretaan, hymyillään ja sanotaan hyvät yöt. Aamulla herätään hymyillen ja nauraen.

Aamulla me herätään sen verran aikaisin, että ei tarvi nousta sängystä kiireellä vaan saa rauhassa heräillä. Kun 5-vuotias Amanda heräilee, niin annan sillä aikaa Matiakselle aamulääkkeet. Kysynkin aina Matiakselta aamuisin, että ”saisiko herralle olla aamulääkkeet sänkyyn tarjoiltuna” Aamuruuan Matias saa sitten päiväkodissa. Sitten pestään Amandan hampaat ja puetaan molemmille vaatteet päälle, jotka olen valinnut ja laittanut illalla valmiiksi. Amandan kanssa katsotaan aina illalla valmiiksi tietyn väriset vaatteet ja nimitetään seuraavaa päivää esimerkiksi pinkiksi päiväksi, vaatteiden värin mukaan. Aikaa jää yleensä sen verran, että Amanda ehtii katsomaan vielä hetken lastenohjelmia.

Päiväkotipäivän jälkeen syödään päivällinen ja sitten yleensä ulkoillaan tai touhutaan jotain sisällä. Iltapalaa syödään yleensä porukalla ja Matias saa samaan aikaan iltaruuan ja iltalääkkeet. Sitten onkin taas seuraavan päivän vaatteiden katsominen, hampaiden pesu ja nukkumaan meno. Amandaa kutittaa iskän parta, kun annan hyvän yön suukon ja ollaankin alettu nimittää näitä illan ja aamun partapusuiksi 🙂 Matiaksella tuntuu olevan selvä käsitys mitä illalla tapahtuu, kun nukahtaa melkein heti sänkyyn päästyään. Joskus Amanda ”lukee” vielä Matiakselle iltasadun.

Kun lapset on nukkumassa, niin sen jälkeen yleensä siivoan ja järjestelen hieman asuntoa ja tiskaan tiskit. En tykkää herätä aamulla, jos tiskialtaassa on pesemättömiä astioita 🙂 Joskus laitan vielä pyykinpesukoneen illalla päälle. Siitäkään en tykkää, jos pyykkikorin kansi ei mene kiinni 🙂 Asunto pitää olla siisti, oli mulla lapsiviikko tai ei 🙂

Isommat lapset ovat virallisesti kirjoilla mulla. Sovittiin lasten äidin kanssa, että voidaan vaihdella tätä tilanteiden mukaan. Pienemmät lapset ovat kirjoilla heidän äidillään.

Mitä minä ja moni muu eroisä sitten ollaan? Etävanhempia. Mikä ihmeen termi tuo edes on? Mä olen lapsilleni isä 24/7/365 vaikka lapset vuoroviikoin ovatkin luonani. Toinen vanhempi on vastaavasti ensisijainen vanhempi. Henkilökohtaisesti kyllä melkein jopa loukkaa nuo pelkät termit. Jos tarvitset esimerkiksi asumistukea, niin lapset lasketaan ensisijaisen vanhemman talouteen, ei etävanhemman vaikka lapset olisivat molempien luona yhtä paljon. Kerran neuvolassa minulle sanottiin, että ”Ai, äiti ei tullutkaan” Teki mieli vastata, että tämä käsittääkseni on lapsen neuvolakäynti. Tiedän, että hän ei tietenkään tarkoittanut asiaa noin, mutta väkisinkin mietin, että tuskin näin 2010-luvulla on mitenkään harvinaista, että isät hoitaa lapsiaan ja lapsiin liittyviä asioita. Olen myös monesti kuullut kuinka lapsen on kuulemma helpompi kiukutella ja näyttää tunteitaan äidille. Mä olen taas sitä mieltä, että moni isä osaa asettaa lapselle paremmin rajat ja säännöt ja osaa sekä uskaltaa vaatia niiden noudattamista. Ja vanhemman tehtävä osaksi on tuottaa lapselle pettymyksia, niin hullulta kun se näin sanottuna kuulostaakin.

Mä olen kolmen terveen lapsen ja yhden erityislapsen isä. Mä pärjään lasten kanssa täydellisesti ja meillä on kaikki asiat järjestyksessä. Mä suunnittelen viikkoa valmiiksi, ennakoin asioita, laitan asioita ja tavaroita valmiiksi, pidän asuntoa järjestyksessä, laitan ruuat valmiiksi, siivoan, tiskaan ja pesen pyykkiä joka päivä ja pidän kiinni rutiineista. Meillä on kaikille säännöt ja rajat, joista pidetään kiinni. Miksi? No siksi, että mun ja lasten elämä on paljon helpompaa, kun kaikki on järjestyksessä. Matiaksella on aikataulut ja rutiinit ruuan ja lääkkeiden suhteen ja meillä muilla on omat rutiinit.

Vanhemmuus on iso, tärkeä ja vastuullinen tehtävä, olit sitten äiti tai isä. Sekä isä että äiti on koko maailma lapselle. Etävanhemman ja ensisijaisen vanhemman termit voisi heittää romukoppaan ja puhua pelkästään vanhemmista. Itse olen siinä mielessä onnellisessa asemassa, että mulla on täydelliset ja täydellisen toimivat välit lapsieni äitien kanssa. Aina on lähdetty siitä, että lasten etu tulee ensin ja aikuiset muuttaa sitten omia kuvioita sen mukaan.

Arvostan lapsieni äitejä suuresti ja he ovat parhaat äidit, jotka lapseni voivat saada!! 

Kirjoitin isyydestä sen takia, että monesti isät jäävät liian pienelle huomiolle siitä mitä he tekevät lapsiensa kanssa ja lapsiensa eteen. Tiedän myös ydinperheitä, joissa moni käytännön asia jäisi toteutumatta ilman isien panosta lasten hyväksi. Meitä erityislapsien isiä on myös paljon ja me annetaan kaikkemme meidän omille erityisille! Me isät ollaan vahvoja ja pystytään vaikka mihin. Erityislapsiperheissä me isät voidaan omalla toiminnalla auttaa myös äitien jaksamista.

Olkoon tämä kirjoitus kunnianosoitus kaikille isille, jotka huolehtivat lapsistaan ja rakastavat lapsiaan! Me ollaan tärkeä osa lasten elämää!

 

 

 

 

 

Neljä ainutlaatuista vuotta

Matias täyttää tänään 7.8.2017 neljä vuotta.

Siitä asti, kun Matias oli puolivuotias, olen pelännyt, että seuraavia syntymäpäiviä ei enää tule. Tämä urhea ja reipas pikkumies on taistellut neljä vuotta tätä lohdutonta sairautta vastaan.  Edelleen olen sitä mieltä, että kukaan muu kuin Matias ei siihen pystyisi. Minä en ole antanut sairauden määritellä meitä tai meidän tekemisiä, eikä anna Matiaskaan.

Neljä vuotta sitten Matias syntyi sellaisella vauhdilla, että solisluukin murtui. Pari kuukautta meni ihan normaalisti, mutta sitten elämä muuttui. Sitä epilepsian, kohtauksien ja hengitysvaikeuksien sävyttämää elämää on eletty nyt neljä vuotta. Sairaudelle ei mitään voi ja päivääkään en kuluneesta neljästä vuodesta vaihtaisi. Paljon on Matias elämässään sairaudesta kärsinyt ja samalla niin paljon opettanut meitä muita siitä, mikä elämässä on tärkeää.

Aina välillä on tämän tärkeän taulun käsiini. Tätä ei pysty ilman kyyneliä lukemaan. Nyt on taas hyvä hetkiä lukea omasta erityislapsesta.

Lähetän Sinulle erityisen lapsen kirkastamaan nimeäni, jotta rakastaisit häntä koko sydämestäsi ja opettaisit häntä rakastamaan.

Hän ei ollut kuin toiset lapset. Ei ehkä koskaan tule olemaan, mutta voisitko silti helliä häntä rakastaen ja pitää hänestä huolta minua varten.

Ehkä hän ei näe tai kuule toisten lasten tapaan, opi juoksemaan, mutta hän on Sinun ja tarvitsee sinulta kaiken ohjauksen.

Tie on vaikea, hän särkee sydämesi. Itket miljoonin kyynelin, mutta lupaan Sinulle: kun hän hymyilee, tunnet tuskasi menneen.

Tiedän, että itket. Miksi hän, miksi me, mutta opettajan tehtävän varasin sinulle. Siksi valitisin Sinut huolella ja luottaen. Älä siis käännä selkääsi hänelle vaikka hän hidastelee.

Jos hyväksyt hänet sellaisenaan, voitte yhdessä kasvaa. Hän elämän taitoja tarvitsee. Siksi valitsin Sinut hänelle ja tiedän, että rakastaen, hoivaillen, näet hänen onnistuneen.

Elä vain päivä kerrallaan, iloiten, nauttien erityislapsestasi.

Oikein hyvää ja erityistä syntymäpäivää, rakas poikani!

-isä-